onsdag 12 oktober 2011

JA & JA

I tisdags vart jag faktiskt riktigt förnedrad av en av våra kunder,
det gjorde riktigt ont inombords måste jag säga. Jag vart beskylld av
att köra lika degar på tre av mina bröd, mitt levain bröd, baguette
& lantbröd/ formbröd. Baguette och formbröd/ lantbröd har jag kört
lika degar sedan dag 1 här i Helsingborg. Har absolut ändra på
receptet under tidens gång. Mitt levainbröd är det råg, dinkel i &
vetemjöl. Det är ett mycket grövre bröd mot de andra & det får
jästa i ca 5-6 timmar mer än de andra degarna. Man ser klart och
tydligt att mitt levain ser helt annorlunda ut i koncistensen. Större bubblor i & grövre struktur i. Blir ledsen när de tror att jag
skulle fuska. Har mina 14 timmars pass 6 dagar i veckan. Kommer
tillbaka på kvällen vid 20.00-21.00 och matar min surdeg en sista
gång och tar ut kanelbullar & croissant, p-c & frallor ur kylen för
att de ska jäsa och bli det bästa resultatet jag kan. Varje dag. Jag
skulle aldrig fuska vad skulle det ge mig? Mindre kunder antagligen.
Och så kommer det upp igen. Har ju börjat använda det mesta mjölet
ekologiskt, de ger ju en mörkare nyans. eftersom det inte finns någon
askobinsyra så gör det ju mjölet lite grådassigare. Men de va ju
ett tag sen vi började med att nästan bara baka med ekologiskt.
Absolut mitt bageri är till salu, men fuska och slarva bara för att
det är till salu det är inte min grej. Det jag vill ha sakt är att
det ger mig inget att köra samma degar på allt. Det är bara jag som
förlorar på det. Och det skulle göra ont att ljuga om det.
Nej nu måste jag gå hem och sova.


Fredrik

3 kommentarer:

Martin Frankenberg sa...

Nä Nu Jävlar.
Fan va sur jag blir på sådana människor.

Får en klump i magen och ont i hjärta och själ, när jag läser om att du funderar på att lägga bagar karriären på hyllan. Jätte synd tycker jag du har varit en drivande och utvecklande bagare, och under tiden som vi jobbade ihop så var du en stor inspiration för mig.

Jag hoppas verkligen att du inte tänker kasta in handduken bara för att några nötter kommer och gnäller och tror sig veta sånt som dom inte en aning om.

Rock on för fan. Martin Frankenberg

Karin sa...

va duktig du är fredrik och vilket gott bröd du bakar. tråkigt bara att du ska sälja. vart ska vi då handla bröd i helsingborg??

//Karin

Anonym sa...

tack ska ni ha.

va snäll du är Martin.
nej kommer nog inte lägga bakandet på hyllan. däremot kommer jag göra något annat en stund.
säger detsamma, vi behövde verkligen en riktig bagare när du, jag och danne jobbade. =) som jag ser det så är jag ju en hobby bagare. så din kunskap var mycket till hjälp under den korta tiden.

ha det gott.

//fredrik.

Skicka en kommentar